3 januari 2009

Recept-tips!

För den som är nyfiken på vår lyxiga nyårsmiddag kommer här receptet på huvudrätten (4-6 personer):

Köttet: 1,2 kg hängmörad oxfile snittas upp och fylls med gogonzola-ost (det räcker med ett par hekto). Sedan stängs snittet igen med tandpetare. Oxfilen bryns lite försiktigt i en stor stekpanna/gjutjärnsgryta för att sedan sättas in i ugnen på 200 grader i c:a 30 minuter.

Potatisgratängen: Skala och skiva grovt potatis lagom till en stor ugnsform. Koka sedan potatisen i hälften grädde och hälften mjölk. Salta gärna redan nu. När potatisen är mjuk häll innehållet i den nu smorda ugnsformen. Pressa två vitlöksklyftor och finhacka en eller två schalottenlökar och lägg tillsammans med potatisen. Peppra och eventuellt salta lite till. Sprid ut gratängost över alltihop (vi använde Västerbotten-ost vilket var en höjdare) och grädda på 200 grader i c:a 25-30 minuter. Det är idealiskt om man har dubbla ugnar, annars rekommenderar jag att man börjar med potatisgratängen och sedan sätter in den igen på eftervärmen medan man skär upp oxfilén. Glöm inte att ta bort tandpetarna (eller i alla fall att varna för dem)!

Till detta gärna ett kraftigt rött vin och en god balsamico-indränkt sallad.

Tur att jag precis har ätít för annars skulle jag ha blivit hungrig igen. :-)

2 kommentarer:

Simona sa...

Mums!

Camilla sa...

Hittade ingen gästbok så jag tackar i stället här för komplimangen och bloggtipsen du lämnade i min gästbok i november. Under jullovet har jag äntligen fått tid att blogga det jag hunnit läsa de senaste månaderna. Känns skönt! Många hälsningar, Camilla a.k.a. The Poor Player