27 september 2008

Hälften kvar

Nu går vi in på andra halvan av bokmässan. De två första dagarna var intensiva och utmattande. När jag gick från Park Aveny vid 2-tiden inatt kände jag att det är OK med en lite lugnare kväll idag. Men ny dag, nya tag, så vi får se hur det blir. Grand Agency bjöd på middag och jag hamnade i ett intressant samtal om skrivande med Eva Sanner och Maria Ernestam. Nu kliar det i fingrarna att skriva och det är väl en av poängerna med att åka iväg så här. Koncentration, inspiration och sedan är det bara svettandet kvar.
Vår monter innehåller ett litterärt smörgåsbord (nysläppta "Vikingadotter", "Kungsholmens Chopin" och "Flykt - om så bara för en stund" bland annat) och det är kul att fylla fyra kvadratmeter med 4-5 författare och därtill ett par författarcoacher. Att gå in där är som att hamna i en bisvärm. Surrande ord och honung för alla. Trångt, trångt, trångt!
Igår lyssnade jag också på en debatt om ljudbokens framtid. Tyvärr hade de medverkande politikerna inga realistiska visioner och valde att bortse från det uppenbara faktum att om de illegala nedladdningarna fortsätter som nu kommer snart inte förlagen se poängen med att ge ut böckerna.
En raljerande Björn Ranelid som gick in hårt för att förolämpa Lars Ohly gav tyvärr inte debatten mera spänst. Björn må ha rätt i sak (utan författare inga böcker där bliva), men när han tog fem minuter för att berätta om sin egen klassiska skolning och skapelseberättelsen kring ordet deduktion så var han långt av banan. Särskilt som hans så "självklara" slutsats led av haltande premisser.
Det är inte författarna som kommer att sätta P för ljudboken, det är förlagen. På det praktiska planet handlar förstås frågan om sund kapitalism, men det var det ingen som ville eller vågade säga.
Bäst var Dag Öhrlund som gav en skrämmande inblick i hur vårt rättsväsen inte förmår att hantera frågan.
Men visst är det härligt med alla som tycker! Alltså även jag.

Inga kommentarer: