2 oktober 2007

Toppenmässa!


När jag kom hem från Bokmässan på fredagskvällen var jag trött, men nära på lycklig. Vilken upplevelse!
Här kommer några "dagboksanteckningar" från min tur:

Torsdag 27/9

04.38 Jag stänger försiktigt ytterdörren i Järla Sjö. Det gäller att inte väcka Hedda - hon kan vara rätt morgonpigg. Fukten dryper om bilen och sjön ligger alldeles stilla i dimman. Jag rattar in Studio 107,5 och börjar min resa.

04.50 Det är värsta omdirigeringen av trafiken på Årstasidan av Södra länken. Det är tydligen för tidigt för att jag ska kuna läsa skyltar ordentligt. Jag kör en snygg detour på 5 km runt Östberga innan jag äntligen kommer upp på E4/E20.

05.28 Ett kompakt dimsjok slår emot mig när jag närmar mig Strängnäs. Jag anar ändå Biskopskvarn. Man är rätt ensam på vägen så här dags.
Dags att byta till en skiva. Jag kör hårt på Latin Lounge (Putumayo) i nästan två timmar.

06.02 Fullmånen lyser vackert över Hjälmare kanal.

06.42 Dags för lite frukost! Det blir vid avfarten mot Askersund. Det känns passande. Jag for förbi här förra sommaren (2006) när jag tog en närmare titt på Fredrik Gransjös hemort. Nu är det 26 mil kvar till Göteborg.

09.00 Nu öppnar mässan och jag börjar bli rejält trött på att köra bil. Det är ett par mil kvar till Alingsås, men det är bara att bita ihop.

10.00 Bilen är parkerad, på med kavajen och packa ryggsäcken full med böcker. Nu börjar det!

10.25 Wow! Det är folk överallt. Guillou och Hellberg står redan och signerar. Borta i Adlibris jättemonter är kommersen i full gång. Jag hejar på Fredrik Lind som har det lite svettigare än på Hedengrens de här dagarna, misstänker jag.

10.51 Jag hittar Johanna Wistrands och VoiceLifes monter. Johanna säljer torgvantar och skrivarböcker. Det verkar gå riktigt bra. Johanna har precis gått om mig på ebokslistan, så det är bara att gratulera! Det blir många skratt och lite skvaller. Jag blir tvungen att komma tillbaka till den montern flera gånger under de två dagarna jag är på mässan.

11.34 Det säljs många pocketböcker hos Pocketförlaget. Fredrik Gustafsson och jag snackar lite. Det vankas festligheter till kvällen med många intressanta människor.

14.04 Jag kollar in e-libs monter. Jag har en intressant diskussion med Py Söderström. Hon är nästan lika glad som jag över att Spåren på bryggan fungerar så bra som e-bok. Jag får också prata lite med Eva Schwarz, VD på Natur och Kultur. Vi diskuterar korrekturläsandets vedermödor.

17.12 Jag stämmer av läget med Select Audio inför den kommande releasen av ljudboken. De visar mig det läckra mp3-formatet som de t. ex. säljer Mord.net i. Jag ser fram emot att se min bok på de flesta bensinstationer framöver. Om jag bara får till inläsningen. Dan Buthler och Dag Öhrlund är också där. Deras bok lästes in av Thomas Bolme. Det är verkligen kul att ses igen och följa hur det går med boklanseringen. Deras signering på Landvetter på morgonen verkar ha varit lyckad.

17.40 Jag tar 6:ans spårvagn till Slottsskogens vandrarhem, mitt enkla käll för natten. Jag räknar inte med att komma tillbaka dit särskilt tidigt.

21.05 Efter ett glas vin och en matbit på en dyr men trevlig restaurang är det dags för lite lounge med Nörhaven A/S. Göteborgs konstmuseum är platsen och Avenyn ligger för våra fötter. Vi har mycket roligt, inte minst vid den improviserade förhandstitten på den kommande konstutställningen. Fredrik Gustafsson introducerar mig till både konkurrenter och samarbetspartners.

22.35 Vi går vidare till Hotell Park där Marie Ledin och Anderson Pocket bjuder på drinkar med tilltugg liksom strålande utsikt över Göteborg. Supertrevligt!
Kändisarna duggar tätt både där och nere i baren, alltifrån Leif Pagrotsky till Eva Dahlgren.

Fredag 28/9

01.45 Somnar sött.

09.51 Iklädd min röda tröja till stöd för de modiga människorna i Burma kommer jag till mässan. Betonggolvet suger fullständigt musten ur mina vader. Jag är inte avundsjuk på de som ska stå här i tre hela dagar till.

10.22 Nu börjar det kännas som om jag har sett det mesta. Gårdagen räckte ganska långt, märker jag. Jag delar ut lite vykort för boken och handlar presenter till barnen och Anna.

11.10 Jag lyssnar till Stefan de Vylder och Forum Syd uppe i H-sektionen. H som i Humanist, Hungersnödsbekämpning och Hjälporganisation. Se människan! är årets tema. Stefans presentation är jätteintressant. Ska Sydamerikas regeringar klara av att förvalta den ekonomiska tillväxten? Tveksamt, verkar det som.

11.40 Nu är det dags för 5 timmars bilresa. När jag kommer hem får jag tårta!

Inga kommentarer: