28 augusti 2007

ALF Förlag & Claes Grill på turné!

Idag har jag besök av Ann Ljungberg, nybliven förläggare på bloggturné. Samtidigt får ni också träffa debuterande författaren Claes Grill.
Hela turnéplanen finns här. Ann driver sin verksamhet från en segelbåt, just nu i Medelhavet. Hon bloggar på Orden Runt.

Tur som jag har får jag chansen till en intervju med dem båda.

Lars: Välkomna hit Ann och Claes!

Ann & Claes: Kul att vara här!

Lars: Jag har nyligen fått förmånen att lära känna dig Claes. Du har en spännande bakgrund som gastronom, fallskärmshoppare, jazzmusiker och inte minst livsnjutare. Det gör mig nyfiken på hur du, Ann ser på Claes författarskap och vad som fick ALF Förlag att ta steget och satsa på boken "Jag dog i Barcelona"?

Ann: Jag såg rubrikerna framför mig. "Sverges fjäraste, mest flytande förlag ger ut 75-årig debutant! "Lite som Titanic? Och då menar jag oförglömligheten, den här skutan ska minsann inte sjunka.
Nej, allvarligt talat, Claes manus gav mig den första läsnjutningen på länge när han anlitade mig som lektör i vintras och jag skrev i mitt utlåtande:
"Detta är ett manus som jag själv skulle vilja ge ut om jag vågar mig på att utveckla förlagsverksamheten. Det är min roligaste läsupplevelse på länge."
Claes stora engagemang gjorde att jag vågade!

Lars: Har ALF Förlag planer på att ge ut böcker från andra nya författare och i så fall kan man få en förhandspresentation av någon av dessa?

Ann: Jajjemänsan, planer finns det. Men förhandlingar pågår så det är tyvärr inget jag kan gå ut med i detalj ännu. Det handlar dels om en kvinnlig svensk författare, dels om en amerikansk bok som jag vill låta översätta.

Lars: Vad tycker du kännetecknar ett bra förlag, sett ur författarens perspektiv?

Ann: Om jag vore författare skulle jag nog vilja ha ett förlag som
1. fick ut böckerna i handeln tillsammans med tillbörlig PR
2. hade respekt nog att få recensioner i pressen
3. har en god relation till mig och min utveckling som författare För närvarande är jag själv bäst på punkt 3 och det är mina författare medvetna om. Jag älskar dem för att de ändå vågar satsa på samarbete med mig!

Lars: Tack Ann! Sedan måste jag få fråga dig en sak Claes eftersom jag har läst din spännande och roliga bok. Jag vet också att du är en stor matälskare. Hur kommer detta till uttryck i ditt författarskap och vad tillför det dig när du skriver?

Claes: Min första lammstek lagade vid elva års ålder när min pappa skulle ragga upp en ny fru. Han undrade om jag kunde köpa hem något snabblagat som han kunde fixa när han och den tilltänkta kom hem. Jag ringde min mamma som föreslog lammstek och hasselbackspotatis, som hon visste att pappa gillade. Jag gick till affären och köpte en gigantisk lammstek, sill och potatis och ananasburk.
Min mor fjärrstyrde hela tillagningsprocessen och de unga tu var mycket imponerade över denna trerättersmiddag.

Eftersom jag har varit en intresserad matlagare hela livet har det fallit sig naturligt att beskriva maten när mina figurer äter något i romanen. Flera läsare har nämnt att det finnas så mycket mat i romanen, vilket gjorde mig lite konfunderad i början. Själv kunde jag bara komma ihåg tre större måltider. Men så gick jag igenom romanen i jakt på mat och fann till min förvåning att det förekommer mat i någon form på 23 ställen i boken! Långt över 40 rätter har jag nämnt.

Jag läser kokböcker med samma intresse som vilken litteratur som helst och därför bereder det mig ett visst nöje att beskriva en god måltid med tillhörande viner. Att tänka ut en väl balanserad måltid som passar för ett visst tillfälle är kul men har krävt rätt mycket arbete och research, speciellt när det gäller den spanska och italienska maten.

Lars: Och det har du gjort med den äran! Jag tror att det vattnas i munnen på många av dina läsare. Tack för att ni kom hit och lycka till!

1 kommentar:

Författarcoachen sa...

Hej Lars!

Jag utmanar dig härmed att berätta 8 saker om dig själv i din blogg!

Hälsningar
Johanna, Författarcoachen
www.forfattarcoachen.se