5 januari 2009

Johanna Wistrand på besök med Skriv boken!



Författarcoachen Johanna Wistrand har nyligen kommit ut med en ny e-bok på förlaget Multimanus. Den heter “Skriv boken!” och är en självstudiekurs på fyra veckor. Syftet är att läsaren ska komma igång med sitt skrivarprojekt. Det där som har legat och grott under en längre tid, men som aldrig verkar bli av. Johanna hjälper dig att locka fram skrivlusten med olika övningar och varje dag innehåller små tips, t ex att förbereda sig mentalt inför sin planerade skrivstund. En grundläggande utmaning är att verkligen skriva lite varje dag.

Just nu är Johanna ute på bloggturné och jag har äran att ha henne som gäst här på Rambes Äventyr.


Skriv boken! tycker jag är ett mycket bra initiativ och måste vara en mycket välkommen bok för alla författardrömmare. Jag vet att det här inte är Johannas första bok i ämnet heller. Kom igång och skriv låg på topplistan för e-böcker under 24 veckor 2007(!), vilket om något visar vilket stort intresse som finns för det här ämnet.


Välkommen hit Johanna!


- Tack!


Vad tycker du själv är det största värdet med din nya bok?


- Att den känns icke-krävande, stöttande. Som en kompis som alltid finns till hand när man behöver henne i skrivprocessen. Därför har jag inga direkta övningar för själva skrivhantverket i boken, utan bara övningar för att peppa och stärka författarjaget.


Du arbetar som författarcoach och kursledare förutom att författa skrivarböcker. Som författar-wannabe, var tycker du att man ska börja om man kan välja: Personlig coaching? Kurs? Bok?


- Jag tror det är smart att skaffa sig bekanta som skriver, att ha en hel ring runtom sig med folk som gillar att skriva – IRL och /eller virtuellt. Det finns många forum på nätet där man kan visa varandra texter,
diskutera dem, ge och få respons. Så där får man både skrivarvänner och feedback på texterna, och det kan vara en liten skrivarkurs i sig. Men frågan är inte helt enkel…
Skrivarkurs och böcker om skrivandets hantverk kanske man ska vänta med tills man har mer att stå på, d v s skrivit en hel del text. Feedback och textkritik kan hämma och skrämma.. Just den här första, skapande perioden är viktig att omhulda och skydda från kritik som kan skrämma iväg vissa rejält för att aldrig mer återuppta skrivandet. T o m skrivarkurser kan ha den effekten. Det beror på var man är i skrivandet och hur pass mentalt stark man är, om man kan sålla i kritiken och bara ta till sig det man tycker är tänkvärt, eller om man suger åt sig allt som en svamp och inte fixar textkritik utan tolkar det som att man är värdelös på att skriva.


Om du måste lyfta fram ett enda tips ur boken, vilket blir det då?


- Jag gillar ”Cynthias stödlista”som jag har som tips dag 2, första veckan i programmet. Där skriver man ner en lista på scener och ämnen man vill ta upp i sin bok, femtio saker minst. Gärna detaljerade saker. När fantasin och idéerna inte vill närvara vissa dagar kan man plocka ut något ur listan och skriva vidare på det.


Av egen erfarenhet vet jag att man känner sig allt annat än fullärd bara för att man har passerat det där första hindret – att skriva EN bok. För de flesta som har påbörjat resan (äventyret) att verkligen bli författare så finns det många fler utmaningar längs vägen. Har du något råd att ge till dem som arbetar på sitt andra eller tredje manus och som söker inspiration, vägledning eller en plan för sitt fortsatta skrivande?


- Det är att skriva på i samma anda som när du skrev din första bok – hitta entusiasmen, ivern, förälskelsen i berättelsen. Om inre bilder av läsare, recensenter och andra stör dig och hämmar dig i ditt skrivande finns här en övning:
Visualisera, se framför dig, att du stänger in dem i kassaskåp och vrider om nyckeln som du sen slänger i en djup sjö och där hamnar den i malens mage….
Tänk att du på naturlig väg, i och med boken/böckerna du redan har skrivit, har blivit mer driven i hantverket . Ängslas därför inte över det utan var stolt över det du har åstadkommit hittills, slappna av och skriv på. Det är det enda man kan göra, skriva på. Jobba på synopsis om du har ett sådant, putsa på det, fördjupa dig i karaktärerna, känn av kompositionen och balansen i berättelsen. Låt dig inte stressas, att skapa tar tid och ska få ta tid. Eller skaffaen tight deadline om det gynnar din kreativitet. Och låt ev en författarcoach eller redaktör komma med kommentarer på det du skrivit på . Tänk att du är ”good enough”. Förmodligen blir det färre redaktärskommentarer ju fler böcker du skriver.

Hur ser din egen författardröm ut?


- Jag, författare? Hmmm. Jag coachar ju mest. Fast jag har en dröm, jag med. Att jag har en stuga på landet dit jag kan åka vid behov och sitta och skriva ifred på mina karaktärsdrivna romaner som utspelar sig förr i tiden. Att jag har oceaner av tid för det behöver jag när jag ska skapa. Dagar till förfogande enbart för skrivande, promenader i skogen, thékokande. Som du hör ett liv för förmögna….Men jag försöker ibland ha sådana här dagar om helgerna.


Vad inspirerar dig i ditt eget skrivande?


- Personerna jag skriver om och deras öden. De engagerar mig så att jag ibland känner mig alldeles spattig inombords. Det kan nästan vara jobbigt och då undviker jag dem ett tag.
Och skrivträffarna vi har några stycken då vi sitter tillsammans och skriver. Nu har vi suttit i mitt hem en gång i veckan ungefär under november och december. Musan verkar finnas hemma hos mig just nu så därför sitter vi här. Får se var vi hamnar under våren, för vi fortsätter att träffas för att skriva ihop (vi läser inte upp våra texter, visar dem inte). Det är verkligen inspirerande att känna den koncentrerade stämningen när alla sitter böjda över sina skrivprojekt vid bordet, i fåtöljen, i soffan.
Bloggarna om skrivande inspirerar mig också, jag går in i dem nästan varje dag . De blir som skrivarvänner på nätet.


Tack för besöket här hos mig och alla ni som behöver den här boken (och jag tror att vi är många) kan beställa den här.

Den går även att låna som e-bok hos e-lib.





Foto: Magnus Gotander


Så nu alla vänner låt Johanna inspirera till ett lyckat skrivarår! Kolla gärna också in hennes blogg som ni hittar i listan här bredvid.

1 kommentar:

Ingela sa...

Nu jävlar ska jag komma igång med mitt projekt! Tack för tipset och trevlig helg!