30 oktober 2008

Domedagsprofeter som skadar Sverige

Snart har jag genomfört en hel vecka med intensivt skrivande. Det gör naturligtvis underverk för att komma vidare. Jag blev också peppad av starten i Västerås där jag gjorde en kanonbra signering. Otroligt professionell personal på Akademibokhandeln Sigma och många intresserade läsare.
Annars irriterar jag mig just nu fruktansvärt på den oseriösa ekonomirapporteringen. "Mörkert faller" skriver DN idag. Johan Schück tror sig veta att vi går in i en värre konjunktursvacka än på 90-talet. Det är förstås helt riskfritt att komma med sådana profetior. Om det inte är sant är det bara att säga "Åh, vilken tur att vi klarade oss bättre än förväntat." och annars kan man ju säga "Vad var det jag sa?".
Problemet är att en eventuell lågkonjunktur i högsta grad späds på av tidningarnas mörka texter. Naturligtvis ska man rapportera om faktiska konkurser, varsel och uppsägningar, men sanningen är att det enda man vet är att detta drabbar precis dem som jobbar på de företagen eller har fordringar där. Det värsta som kan hända nu är att människor slutar att investera och köpa saker "för säkerhets skull". Stagnation handlar till väldigt stor del om ovilja att göra affärer, inte ett minskat behov av produkter och tjänster. De som inga pengar har får visserligen gå med rumpan bar, men ingenting blir bättre av att alla andra strippar av ren lojalitet, eller rättare sagt av rädsla.
Min uppmaning till alla är att VÅGA VÄGRA RECESSIONEN. Gör vad ni alltid har gjort, köp det ni behöver, investera i saker ni tror på och var långsiktiga.
Jag känner till ett antal företag som går mycket bra just nu. Att rapportera om dem anses inte spännande nog och därför blir bilden skev.
Jag anser att DN och andra tidningar har ett moraliskt ansvar som de helt uppenbart inte tar nu. Blir lågkonjukturen så djup som Schück säger sig tro så visar det inte i första hand att han har rätt utan att han med flera har drivit oss dit. EFtersom DN oftast är en hyggligt saklig tidning så kan man hitta många av ljuspunkterna i artiklar och reportage inne i tidningen. Tyvärr reflekteras det inte i rubriker och ledare.
Sanningen är att det går både upp och ner hela tiden. "Lågkonjunkturen" är lika lite en fysisk existens som "Marknaden". Det handlar om dig och mig.

22 oktober 2008

Signering i Västerås - Lördag!

Ja, nu var det ett tag sedan. Men Västerås, här kommer jag! Kom och snacka lite med mig i Sigmagallerian mellan 12-15 på lördag. Sedan far jag vidare till Strängnäs för att tanka inspiration och ägna några dagar enbart åt skrivande. Det blir SUVERÄNT.
Jo, jag överlevde milen i skogen, genom träsk, över djupa leriga diken och ner i en bäck där vattnet nådde bröstvårtorna...
Stanken på pendeltåget efteråt när alla skulle tillbaka till stan var svårslagen.
Annars lägger jag en del tid på att planera inför lanseringen av SAJTEN. Min kompis Sven visar sin mest kreativa ådra och det förpliktar. Fler och fler vill vara på plats med banners och länkar så det ser lovande ut. Själv tycker jag att prelanseringssidan är värd en titt bara för känslan. Kolla in www.strangnasdeckaren.se och berätta sedan gärna här vad ni tycker.
Hoppas att vi ses i Västerås eller Strängnäs på lördag!

18 oktober 2008

BNI-dagar och nu Tjurruset!

Jag har haft två givande dagar på konferens inklusive en grand finale igår kväll när jag var med på galamiddagen där Årets Affärsnätverkare utsågs. David Waldfogel var riktigt rolig, Mia Törnblom en energikick och nätverkandet som pågick var suveränt.
Själv har jag nu kommit mycket längre i planerna på en Norrlandstour '09 med BNI-frukostar, boksigneringar och författarpresentationer.

Nu är det strax dags att åka till min goda vän Fredrik för att utstå hans 40 årsstraff till mig: Tjurruset. Jag säger inte mer. Det här kan bara gå illa.

14 oktober 2008

Post Kick off Relief

Imorse var så äntligen affärsnätverksgruppen som jag har arbetat hårt med under större delen av detta året på plats. Vi hade en strålande kick-off som verkligen ger mersmak inför framtiden. Det är med glädje och förtroende jag lämnar över till gruppens nya ledning att köra vidare.
Det känns fantastiskt skönt att köra någonting i mål. Tillfredsställelsen står inte långt efter hur det kändes när jag skrev sista raden på Spåren. Som jag har antytt är jag nu också TILL SLUT igång på allvar med nästa bok och jobbar efter en tuff tidsplan. Det har fallit på plats på något sätt. Nu hoppas jag bara att känslan håller i sig. Just nu går annars tankarna till mässan i Frankfurt där Grand nu kanske sitter med någon av tjoget förlag som har tittat på boken. Det är ju så vansinnigt roligt att hålla på med det här!

11 oktober 2008

Tankar om lycka - Grand

Idag kom hela Grand Agency på middag. Vilken trevlig kväll! Diskussionerna vindlade fram och berörde många saker, bland annat vad som gör oss lyckliga. Detta svårfångade begrepp, självklart och obestämbart på en och samma gång.
Jag vet bara en sak: när jag skriver, inspirationen infinner sig och texten gestaltar det jag är ute efter, då är jag lycklig.
Det är väl därför denna sysselsättning aldrig kan överges - chansen till lycka har aldrig varit med nåbar.
På tisdag åker agenterna till Frankfurt och då får alla ni som vill se en fin fortsättning på mitt författaräventyr gärna hålla tummarna extra hårt.
Annars är det bästa ni kan göra för mig idag att ta åt er uppmaningen nedan. Vad tyckte ni om boken? Har ni gjort några egna reflektioner om skrivande? Har ni en spännande Strängnäs-historia?
Allt är intressant och den exhibitionistiska människan kan fröjda sig åt att synas på en sida som kan få stor genomslagskraft i vår.

3 oktober 2008

Tävling! Vem vill bidra till vår nya sajt?

Som sagt, sajten är under arbete. Nu vill jag gärna ha läsarröster, Strängnäsröster, skrivarröster och mycket mera att lägga till innehållet. Skicka era bidrag till mig på bok@rambe.com så har ni chans att synas och vara med. De med de bästa bidragen kommer att få en inbjudan till ett release-party nästa år och kanske också chansen att vara med i en liten filminspelning... Det första förutsätter att man kan ta sig till Stockholm eller Strängnäs, det andra till Strängnäs.
Högklassiga bidragsgivare som inte har den möjligheten kommer att få en annan present eller möjlighet.
Inskickade bidrag ger ni mig/förlaget full förfoganderätt över i syfte att använda på sajten eller i bokreklam. Publicerade bidrag kommer att innehålla era namn om ni inte ber om att få vara anonyma. Även bildporträtt kan bli aktuella.

Så lite mer om kategorierna:

Läsarröster - du som har läst boken, tyck till!

Strängnäsröster
- dela med dig av dina Strängnäsupplevelser. Om det är kopplat till miljöer som beskrivs i boken blir det plus i kanten!

Skrivarröster
- du som skriver själv eller drömmer om att skriva, berätta om det och vad du får ut av min blogg, om något.

Sätt Strängnäs på kartan!

1 oktober 2008

Strängnäsdeckaren

Planerna på en sajt dedikerad till Gransjö & Co blir allt konkretare. Om det blir hälften av vad vi diskuterar så får det inte missas! Framåt februari ska ni hålla utkik. Det är mycket som händer då som jag har antytt tidigare.
I så fall kommer sannolikt bloggen att integreras i sajten.
Stämningar, karaktärer och miljöer från Spåren och så småningom från Ut ur skuggorna kommer att presenteras visuellt. Interaktiva applikationer, Strängnäsfakta, ljudeffekter/högläsning och mycket mera.
Mässan inspirerade och det gör att jag blir allt mer fokuserad på att skriva. Det finns numera en väldigt konkret tidsplan för det också. Det kan gå ut över frekvensen på blogginläggen, men jag ska göra mitt bästa.
Jag kan i alla fall säga att om man snabbt vill komma in i bokvärlden så är det perfekt att nöta mässans betonggolv i fyra dagar och gärna dela monter med några likasinnade (se beskrivningen nedan).