27 mars 2008

Känslomässig berg-o-dalbana

Idag fick jag två särskilda samtal. Det första tryckte ner humöret rejält. Min egen peppning var i det närmaste verkningslös. Jag försökte fokusera på annat och önskade att jag hade tillgång till en av Harry Potters uppmuntringsbesvärjelser som jag precis läser om för barnen. Om man har en dröm och jobbar på den så blir varje framsteg något av ett lyckopiller, men bakslagen känns också desto mer. Jag tänker inte ens försöka låtsas någonting annat. Men så kom då det andra samtalet några timmar senare.
WOW! Jag blev tvungen att göra en liten dans.
Nu är tillförsikten inte bara återställd - den är större än någonsin.
Ja, jag vet att det är taskigt att håller er på halster, men allting kommer att klarna ännu mer för mig nästa vecka eller snart därefter. Och DÅ... ska jag berätta.

25 mars 2008

Café 60 - fortsättningen på en bra skrivarhelg

I dagarna tre har jag suttit i ett torp i Gryts skärgård och arbetat med mitt manus till uppföljaren till "Spåren på bryggan". Det var precis den fokusering jag behövde. 22 kapitel är nu detaljplanerade och några är också (kors i taket!) skrivna. Ikväll träffade jag ett par skrivarvänner på Sveavägen och tog det hela ett litet snäpp ytterligare. Det blev en svartsjuketext som jag faktiskt är rätt nöjd med.
Arbetsnamnet på romanen är nu ändrat efter djupa funderingar:
Ut ur skuggorna.
Imorgon är en verkligt spännande dag - varför ska jag snart berätta.

15 mars 2008

Lite om karaktärerna del 3

Jag måste skriva några ord om Ragnarök. Den flegmatiske chefredaktören tycker jag själv är en rolig karaktär. Hans fokus ligger naturligtvis på att ratta Eskilstunaposten, men han är mäkta stolt att ha en före detta Expressen-reporter i sitt Strängnäs-stall. Stoltheten minskar naturligtvis inte efter Fredriks bedrifter i Spåren på bryggan.
Jag är i högsta grad intresserad av trovärdighet i det jag berättar - som förhoppningsvis mina läsare har noterat och kanske uppskattat - men en bra historia måste också ha några extra färgstarka karaktärer. Arne Kyrkström, Ragnarök och för all del finanskommunalrådet (vars potential kommer att utvecklas avsevärt i nästa bok) hör till denna kategori. Det finns flera karaktärer som förtjänar att utvecklas och som läsarna borde få känna bättre. Men Ragnarök är inte nödvändigtvis en sådan person. En del av hans tjusning för mig är att han är både beräknelig och oberäknelig på en och samma gång. Läsaren vet att han kommer att orsaka massiv irritation och kanske till och med skapa rejäla konflikter runt sig, men samtidigt går det inte att säga när han kommer att slå till nästa gång, eller hur.
Jag är inte så intresserad av hans känsloliv eller hans livshistoria utan mer av hur hans agerande påverkar andra.

12 mars 2008

Fullt skägg, men snart påskägg!

Jag fattar inte riktigt hur jag ska hinna med allting. I basen ligger löpande ärenden för mina klienter, BNI-aktiviteter, administration inklusive bokdistribution och inte minst någon tid till att skriva på mitt manus liksom naturligtvis hämtning och lämning på dagis (även kallad förskolan).
Ovanpå detta kommer just nu en finansieringsrunda hos min största klient som kan ta hur mycket tid som helst i anspråk, inbokade författaraktiviteter (missa inte signeringen på Bokia Kista nu på fredag kl 12-15!!), ett föreläsningsuppdrag vid Umeå universitet imorgon (affärsjuridik) och en oerhörd spänning på vad som kommer ur förlagsdiskussionerna. Ett bra utfall där kan förstås skifta min verklighet högst avsevärt. Hur återstår att se.
Sen vill jag så gärna skriva mer än bara ett minimum så att jag kan ha med mig något riktigt bra på min skrivarlånghelg... Men då i alla fall kommer det bara vara en sak som gäller!

7 mars 2008

Goda ord - får man skryta?

Gårdagens presentation på Dieselverkstaden var rolig och nyttig för mig. Uppslutningen var för all del inte riktigt vad jag hade hoppats på, men de som var där ställde bra frågor och hjälpte mig att gå lite djupare i mina tankar kring några aspekter av mitt författarskap, men kanske framförallt allt som krävs runt omkring. Att ge ut sig själv är en särskild utmaning. Antingen är man galen eller väldigt engagerad. Energin måste komma någonstans ifrån, gärna ifrån läsarna.
Den senaste roliga nyheten i den kategorin är att jag nu får enormt fin respons från de som lyssnat på ljudboken. Nedan ett citat från en lyssnare som gjorde mig oerhört glad. Så se det inte som skryt utan som delad glädje...;-)

"Får man tacka en författare för att han bidragit till en stor upplevelse?
Nåväl och skit det samma. Jag gör det.
Din bok, Spåren på bryggan, är en mycket mycket bra bok. Jag har nu lyssnat igenom boken i min bil och kan konstatera att fler än en morgon har jag suttit på parkeringen med bilen på tomgång, utan att gå in på kontoret."

Mmmm... Sånt kan man leva på länge! Jag hoppas bara att miljökonsekvenserna inte blir alltför allvarliga.

3 mars 2008

Sickla, Enköping, Kista - förlagskontrakt?

Så här efter TV-debuten laddar jag för författarkvällen i Diesleverkstaden på torsdag kl. 19. Förannonserngen har varit suverän så jag hoppas på bra uppslutning. På fredag åker jag till Enköping och presenterar mitt författarskap i ett lite mer privat forum och fredagen därefter, 14/3 är det dags för en signering på Bokia i Kista, 12-15. Parallellt med detta pågår förlagsdiskussioner. Jag hade ett givande möte med Grand Agency idag. Med lite flyt är snart de första utländska rättigheterna sålda och det ser ut att bli en intressant uppställning även på hemmaplan. Kryptiska ord, men jag LOVAR att berätta mer så fort det bara går!
Nu ska jag också boka in en författarhelg med mig själv i andra halvan av mars för att verkligen komma vidare med skrivandet. Förslag på stugor välkomnas, idealiskt 20-23 mars, inte mer än tre timmar från Stockholm.
Fredrik behöver lära känna sin praktikant bättre, upptakten till rånet behöver komma på plats liksom introduktionen till ytterligare några nyckelkaraktärer. En synops ska omvandlas till textdisposition och någonstans i allt detta ska mer text skapas, mycket mera text!